Při nákupu nad 800Kč od nás dostanete dárek zdarma. Sleva 5% při registraci nebo odběru newsletteru + věrnostní program.

Vitamín C

Vitamín C známý též jako kyselina askorbová je velmi důležitý pro naše tělo. Nedokážeme si ho však sami vyrobit, proto jej musíme přijímat v potravě.

V minulosti stál nedostatek vitamínu C za onemocněním zvaným kurděje, kterým trpěli především námořníci. Při dlouhé plavbě na moři neměli žádný zdroj vitamínu C. Dnes však máme nepřeberné zdroje možností, jak si tento životně důležitý vitamín snadno doplnit. Námořníci situaci nakonec vyřešili soudky kysaného zelí, které vozili stále sebou. To obsahuje velké množství tohoto vitamínu.

Vitamín C 2

Zdroje vitamínu C

Dalšími nejbohatšími přirozenými zdroji v potravě jsou všechny druhy citrusů, obzvláště citrony, které vynikají svou kyselou chutí, šípek, rakytník, červená řepa, jablka, brokolice. Vitamín C najdete také v paprikách, rybízu, jahodách, špenátu, brusinkách, ale i v bylinkách, jako jsou například kopřivy.

Menší množství obsahuje mnoho dalších druhů zeleniny a ovoce. Je potřeba konzumovat tyto potraviny jedině syrové, vařením se totiž veškeré vitamíny ztrácejí. Vitamín C obsahují i živočišné zdroje jako jsou játra a ledviny nebo ryby.

Proč užívat vitamín C

Vitamín C má široké spektrum benefitů, které jsou přínosné pro naše zdraví. Je silným antioxidantem a podílí se na tvorbě a ochraně tkání lidského těla.

  • přispívá k udržení normální funkce imunitního systému během intenzivního fyzického výkonu a po něm,
  • vede k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci krevních cév,
  • přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci kostí,
  • přispívá k normálnímu energetickému metabolismu,
  • podporuje normální činnosti nervové soustavy,
  • přispívá k normální psychické činnosti,
  • podporuje normální funkci imunitního systému,
  • vede k ochraně buněk před oxidativním stresem,
  • přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání,
  • přispívá k regeneraci redukované formy vitamínu E,
  • zvyšuje vstřebávání železa.

 

Dávkování vitamínu c

Doporučená denní dávka vitamínu C pro dospělého zdravého člověka je 80 – 100 mg. Velkou část této dávky přijmete v potravě. Záleží ovšem na tom, kolik jste zvyklí konzumovat ovoce a zeleniny. Denní dávka vitamínu C by neměla přesáhnout 2 000 mg.

  • dospělý zdravý člověk 80 mg
  • dítě v kojeneckém věku 50 mg
  • předškolní dítě 60 mg
  • těhotné ženy 100 mg
  • starší osoby 100 mg

 

Lze se předávkovat vitamínem C?

Předávkování vitamínem C není obvyklé, protože je rozpustný ve vodě a jeho nadbytek tělo samo vyloučí. Nadměrná dávka však může dočasně podráždit ledviny a žaludek. Potíže způsobuje až při pravidelném předávkování, jednorázově u zdravých osob jsou obtíže pouze přechodné.

Kdy zvýšit příjem vitamínu C

Při nemocech, nachlazení, únavě, stresu nebo zvýšené fyzické zátěži je dobré zvýšit dávky vitamínu C na 500 – 1000 mg denně. Vitamín C by měli užívat také kuřáci nebo ti, kteří požili větší množství alkoholu, který vyplavuje vitamíny z těla.

Důležité je také doplňovat vitamín C ve vyšším věku. Senioři často trpí nechutenstvím nebo nejsou zvyklí přijímat větší množství zeleniny a ovoce v důsledku svých zažitých stravovacích návyků, proto by měli zvýšit dávky vitamínu C pro udržení tělesné kondice.

Skvělou volbou jsou v takovém případě doplňky stravy s tímto vitamínem. Například přípravek Golden Nature Vitamin C obsahuje 500 mg vitamínu C v jedné kapsli. Stačí tak užít jednu tabletku a už máte dostatek vitamínu C na celý den, a to i v případě zvýšené fyzické zátěže nebo stresu. Pamatujte ale na to, že žádný doplněk stravy, a to ani tento, neslouží jako náhrada pestré a vyvážené stravy.

Vitamín C